Çam sakızı, çam ağaçlarının kabuklarının arasında, ağacın kendisi tarafından üretilen bir sakızdır. Esas görevi, ağacı dış etkilerden korumaktır. Misket şeklinde çıkarılır ve macun kıvamındadır. Çam sakızının en çok bulunduğu yer Artvin Borçka ilçesidir.

Çam sakızı, birçok faydası olan doğal bir üründür. Bunlardan bazıları şunlardır; Ağız sağlığını korur. Çam sakızı, ağızda bakteri oluşumunu önler, diş eti hastalıklarını iyileştirir ve diş minesini güçlendirir. Ayrıca, ağız kokusunu gidermeye yardımcı olur.

Çam sakızı ile diş sağlığı Sindirim sistemini düzenler. Çam sakızı, sindirimi kolaylaştırır, gaz ve şişkinliği giderir. Ayrıca, mide bulantısını ve kusmayı önler.

Çam sakızı ile sindirim sistemi Boğaz ağrısını giderir. Çam sakızı, boğazı yumuşatır ve tahrişi giderir. Ayrıca, öksürüğü kesmeye yardımcı olur.

Çam sakızı ile boğaz ağrısı Soğuk algınlığı ve gripten korur. Çam sakızı, bağışıklık sistemini güçlendirir ve soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıkları önlemeye yardımcı olur.

Çam sakızı ile soğuk algınlığı ve grip Cilt sağlığını korur. Çam sakızı, cildi nemlendirir, besler ve korur. Ayrıca, sivilce ve akne oluşumunu önlemeye yardımcı olur.

Çam sakızı, çeşitli şekillerde kullanılabilir. Taze olarak çiğnenebilir, çaylarda kullanılabilir, macun veya krem olarak kullanılabilir. Ayrıca, çam sakızı ağda yapımında da kullanılır.

Çam sakızı ağda, en geleneksel ağda yöntemlerinden biridir. Bu yöntemde, çam sakızı ve balmumu karışımından elde edilen ağda kullanılır. Çam sakızı ağda, cildi tahriş etmez ve acısız bir şekilde istenmeyen tüylerden kurtulmaya yardımcı olur.